TeknoJUMP, 2013 yılı ortasında ODTÜ TEKNOKENT tarafından modellenerek hayata geçirilen, Türkiye’nin ilk uluslararası boyutlu hızlandırma programıdır. Programın temel amacı, teknoloji tabanlı şirketlerin uluslararasılaşma sürecini hızlandıracak bilgi, deneyim ve bağlantıları kısa zaman içerisinde etkin şekilde kazanmalarını sağlamaktır.
TeknoJUMP, ODTÜ TEKNOKENT’in San Francisco, ABD’de yer alan T-Jump Hızlandırma Merkezine entegre bir ABD ayağına sahip uluslararasılaşmayı öncelikli tutan ülkemizde ve dünyada oldukça iyi kurgulanmış ve doğrudan girişimcilerin başarısına odaklı bir hızlandırma programıdır.
Türkiye ve ABD olmak üzere iki ana programdan meydana gelen programın ilk ayağı olan Türkiye kısmıyla girişimcilerin uluslararası alanda müşteri geliştirme ve yatırım alabilmeleri doğrultusundaki temel altyapının oluşturulmasını hedeflemektedir.
4 hafta süren ABD programının amacı, girişimcilerin iş geliştirmesini ve yatırım almasını sağlamaktır. ABD pazarının kendine özgü kurallarının bilinmesini amaçlayan hukuk ve muhasebe gibi eğitimlerin yanında; pazarlama, satış, sunum ve danışmanlık destekleri verilen girişimcilerin pazara hızlı adapte olması sağlanmaktadır.
Türkiye programına kabul edilen şirketler, öncelikle temel girişimcilik eğitimleri almaktadır. 4 hafta süren program kapsamında, girişimciler için CEO in residence, mentorluk, şirket değerlemesi, yatırımcı sunumları, mini MBA programı, iş modeli atölyesi ve pazarlama konusunda eğitim ve diğer destekler verilmektedir. Bu sürecin sonunda düzenlenen Demoday ile seçilen girişimciler ise ABD programına dâhil edilerek desteklenmektedir.
Türkiye programı esnasında şirketler kendi işlerini hedef pazarda nasıl büyütmeleri gerektiği ile ilgili stratejilerini belirlemekte ve buna göre eylem planlarını yapmaktadır. Bu planlar doğrultusunda girişimciler finansal olarak kendi analizlerini de yapmakta, yurtdışı pazarındaki hedeflerine ulaşmaları için ihtiyaç duydukları sermaye miktarlarını da belirlemektedir. Yurtdışında büyüme odaklı bir eğitim sürecinden geçen girişimciler, eğitimcilerin yönlendirmeleri ile yurtdışındaki rakiplerini incelemekte ve pazarın kendine has özelliklerini belirlemektedir.
Girişimciler, Türkiye programı dahilinde aşağıdaki belirtilen eğitim başlıklarıyla karşılaşmaktadır. Tüm eğitimler programın uluslararasılaşma hedefi doğrultusunda İngilizce olarak gerçekleşmekte, bu sayede yurtdışı pazarında yapılacak görüşmeler için altyapının sağlam olması sağlanmaktadır.
Türkiye programı süresince verilen eğitimlerin yanı sıra, teknoloji alanında deneyimli kişilerce girişimcilerin rehberlik desteği almaları sağlanmaktadır. Alanlarında oldukça saygın ve tecrübeli olan mentor ve CEO’lar girişimcilere kendi tecrübelerini aktarmaktadır. Türkiye programı Türkiye’de yer alan yatırımcıların yer aldığı Demoday ile sona ermekte olup, Türkiye programı sonrasında başarılı bulunan şirketler, ABD programına katılmaya hak kazanırlar.
ABD programı katılımcıları hedef pazarlarına yönelik tüm strateji ve planlarını Türkiye programı süresince belirlemelerinin ardından gerekli sermaye ihtiyacını karşılamak için yatırımcılarla nasıl görüşmesi gerektiği ve yatırımcılara nasıl sunum yapması gerektiği ile ilgili çalışmalar yapmaktadır.
4 hafta süren Amerika programı ODTÜ TEKNOKENT’in San Francisco’da yer alan T-Jump Hızlandırma Merkezi’nde yürütülmektedir.
Amerika programı kapsamında girişimcilere pazarın içinden kişiler tarafından eğitim verilmekte ve uygulamalı bir iş geliştirme süreci içerisine girmeleri sağlanmaktadır. Eğitim süreci sonunda yabancı yatırımcıların katıldığı bir Demodayde tüm girişimciler sunumlarını yapmaktadır.
ABD programı süresince verilen eğitimler genel olarak Türkiye ve ABD arasındaki iş kültürü ve farklarını hedeflemektedir. ABD programı süresince girişimcilere eğitim haricinde mentorluk desteği sağlanmakta olup girişimcilerin San Francisco’daki networklerini geliştirmelerini sağlamak amacıyla çeşitli etkinlikler de düzenlenmektedir. 4 haftalık süre boyunca girişimciler aynı zamanda kendi programlarını oluşturarak potansiyel müşterilerine, iş ortaklarına ve yatırımcılarına ulaşmaktadır.
ABD eğitimleri daha sonra açıklanacaktır.
Amerika programının tamamlanmasıyla resmi olarak TeknoJUMP süreci sona ermekle birlikte, pratikte yürütülen etkinlikler yoluyla katılımcı şirketler izlenmekte ve ihtiyaç duyulması halinde çeşitli destekler sağlanmaktadır. Bu kapsamda aşağıda belirtilen etkinlikler yıl boyunca düzenlenmektedir:
Teknoloji tabanlı girişimci firmalar hızlı büyüyebilir ve ölçeklenebilir teknolojik ürün veya hizmetleriyle TeknoJUMP’a başvurabilirler.
Genç, startup ruhunu kaybetmemiş, küresel pazarlara açılıp büyümeyi, yatırım almayı hedefleyen tüm teknoloji tabanlı şirketler TEKNOJUMP programına başvurabilirler.
Başvuruda bulunacak şirketlerin ticari olarak faaliyete geçmiş olması beklenmektedir.
Program dili İngilizce’dir. Şirket yetkilisi olarak programda yer alacak kişinin iyi düzeyde İngilizce bilmesi gerekmektedir.
BTech 2014 Nisan ayında mühendislik tarafında tecrübeli bir ekip tarafından kuruldu ve kurulduktan yaklaşık 3 ay sonra TeknoJUMPp programına katıldı. Şirketin tüm stratejisini Türkiye’deki en iyi mentorlar ve CEO’larla kurarak pek çok radikal değişiklik yaptı ve olumlu sonuçları kısa sürede almaya başladı. Şu an global bir firma ve büyük üniversiteler ile iş birliği yaparak çalışmaya devam etmekte ve Amerika pazarına açılmak için faaliyetlerini sürdürmektedir. Dünyada ilk kez bir Caretta Caretta’ya kendi üretimleriyle bir protez yaparak hayata döndürdü.
WEB SİTESİNE GİTÇalışmalarına 2014 Mayıs ayında aktif olarak başlayarak, yurtiçi ve yurtdışında şimdiye kadar 35 ayrı etkinlik ile çalıştı. Yıl boyunca Türkiye'de 6 ayrı yarışmada dereceler elde ederek, girişimcilik ekosistemine hızlı bir giriş sağlamış oldu. Bunun yanı sıra, komşu ülkelerdeki etkinliğini ölçmek amacıyla Romanya, Azerbaycan ve Dubai gibi ülkelere ziyaretler gerçekleştirerek olası marketler üzerinde çalışmalar yaptı. Son olarak ODTÜ TeknoJUMP ve YFYİ ile birlikte gerçekleştirdiğimiz ABD programları sonrası çalışmalarını Silikon Vadisine kaydırdı.
WEB SİTESİNE GİTBAMA Teknoloji robotik rehabilitasyon sistemleri geliştirmek amacıyla kurulmuş bir Ar-Ge şirketidir. 3 yıllık yoğun bir Ar-Ge sürecinin sonunda ürünleri RoboGait, pazardaki yerini almıştır. BAMA Teknoloji bugün, pazarında lider konumdadır. TeknoJUMP etkinliği kapsamında pazarlama ve finansal yaklaşımlar konularında kendini geliştiren firma, mentorlarımızın değerli katkıları ile bilinirliğini artırmış, pazardaki yerini sağlamlaştırmıştır. TeknoJUMP, BAMA Teknoloji adının yurtdışında duyulduğu ve ürünümüzün yabancı sermayenin ilgisini çektiği ilk etkinliktir. En somut örneği ise Amerika’da kurulan yeni işbirlikleri desteğiyle ürünümüz RoboGait için FDA sürecine dair çalışmalar başlamıştır.
WEB SİTESİNE GİTInfoDif Yazılım 2007 yılında “Information Diffusion” sloganıyla, bilginin paylaştıkça başarıyı getirdiğine inanan bir Ar-Ge şirketi olarak kurulmuştur. 5 yıllık Ar-Ge sürecinin sonucunda geniş video analizi yeteneklerine sahip bir Video Analiz Platformu olan I-Bex’i geliştirmiştir. InfoDif, Ar-Ge aşamasında yer aldığı projelerde elde ettiği teknik birikimle güvenlik, akıllı ulaşım sistemleri ve perakende başta olmak üzere farklı sektörlere yönelik ürün ve çözümler sunmaktadır. InfoDif 2012’de Global Entrepreneurship Program’da (GEP) 2.lik ödülünü ve 2013 yılında ilk yatırımını almıştır. TeknoJUMP InfoDif’e ürünleşme ve yurtdışına açılma konularında yol gösterici olan ve kalıcı işbirlikleri kurduğu mentorlarla tanışma fırsatı sağlamıştır. Etkinlik sayesinde kazandığımız mentorlarımız ile ABD pazarına açılma faaliyetlerine devam edilmektedir.
WEB SİTESİNE GİTTeknoJUMP etkinliği kapsamında gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında kurulan iş ilişkileri bizlere yeni kapılar aralamış olup yol haritamızı belirlemede önemli bir rol oynadı.
— Bama
Bu kadar erken bu programa katılmamız, şirketin tüm stratejisini Türkiye’deki en iyi mentorlarla kurma fırsatını bize verdi. Yaptığımız detaylı analizler, araştırmalar, sektörden ve sektör dışından tecrübeli CEO’ların görüşleri neticesinde bir çok radikal değişiklik yaptık ve iyi sonuçlarını almaya başladık. Şu an global bir firma ve büyük üniversiteler ile çalışıyoruz ve iş birliği yapmaktayız ve Amerika pazarına açılmak için çalışmalarımızı yürütüyoruz.
— Btech
TeknoJUMP programı adından da anlaşılacağı gibi, teknoloji firmalarını çok daha rekabetçi bir pazar olan ABD pazarına en iyi şekilde hazırlamayı hedefleyen Türkiye'nin öncü programlarından biridir. ''İlim Çin'de de olsa gidip alınız'' derler, bazı kültürleri ve iş yapış şekillerini anlayabilmek için gerçekten gidip yaşamak gereklidir. Bu program ile, girişiminizi bir sonra ki aşama olan uluslararası boyuta çıkarabilmenin yollarını öğreneceksiniz
— Chain
Y Combinator, 2005 yılında San Francisco’da kurulmuş bir çekirdek sermaye sağlayıcı hızlandırma programıdır. Yılda iki defa açtıkları başvuru dönemlerinde seçtikleri pek çok startup’a %7 hisse karşılığında 120.000 USD tutarında yatırım yaparak kuluçka dönemini başlatmaktadır.
Kuluçka dönemi 3 ay boyunca Silikon Vadisi’nde sürmektedir. Dönem içerisinde çekirdek sermaye, danışmanlık ve mentorluk ile geniş bir networking imkanı sunmaktadır. Her firma ve ürünüyle tek tek ilgilenilen programda startuplar dünyanın en bilinen yatırımcıları karşısında sunum yapmak için yoğun hazırlık sürecinden geçmektedir. Kuluçka dönemi Demo Day ile sonlandırılmaktadır. Y Combinator programından mezun şirketlerin değeri, ürün ve startupa da bağlı olmakla birlikte, en az 5 kat artmaktadır. 2015 Kış dönemi itibariyle Y Combinator mezunu 840 şirketin toplam değeri 30 milyar USD’yi aşmıştır. Söz konusu şirketler arasında Airbnb, Reddit, Weebly ve Dropbox da bulunmaktadır.
WEB SİTESİNE GİT"What Most People Don’t Understand About How Startup Companies are Valued" https://t.co/PuFcwuNkpi
ABD Programımızın ilk yarısı tamamlandı. 2. yarının hazırlıklarına başlamak için girişimcilerimiz dönüş yolunda. https://t.co/p1qrH9CIL1
RT @yfyi: ABD Kampımızın ilk hafta nasıl geçtiğini merak ediyorsanız yeni blog yazımız yayında! https://t.co/alajzGRMy7 https://t.co/FM719…
Verdiği desteklerden ötürü @udemy kurucusu @erenbali 'ye çok teşekkür ederiz. @ODTUTeknokent @tjumpSF https://t.co/sFe1fekIS1
San Francisco Demo Day girişimcilerimiz, yatırımcılarımız ve konuklarımızla başarıyla tamamlandı. https://t.co/ZH1RvNGHV7
RT @ATOMinGames: @CasualConnect @inprize Best Mobile Game: Rop! Tebrikler Yunus Ayyıldız ve @MildManiaStudio #oyun @ODTUTeknokent https://t…
@intel Business Development Director Ege Ertem shared his insights and suggestions on the US market w. our startups https://t.co/WdaPsSzJO9
RT @yfyi: YFYİ ve @TeknoJUMP ekipleri resmi tatil demeden yoğun çalışmalarına devam ediyorlar. #tjumpusacamp @ODTUTeknokent https://t.co/gG…
RT @Basakke: Thanks for the inspiring workspace! @TeknoJump @yfyi @ODTUTeknokent #tjumpusacamp https://t.co/VIX3mDXgdD
Starting the day in #tjumpusacamp with @seedchange to learn more about early stage investing and deal closing. https://t.co/hhMR77MRx0
RT @ODTUTeknokent: Teknoloji editörleri ile @tjumpSF merkezimizi ve San Francisco kampını konuşuyoruz. @TeknoJump @yfyi https://t.co/TSrr1U…
Uber used mobile to create a 10x better product than taxis and did at a lower price. The “and” is everything. https://t.co/e7brQQ5D3G
RT @ODTUTeknokent: San Francisco ElevatorPitch etkinliğinde 1., 2. ve 3. olmayı başaran @sciRobot #ElbaHR ve @ApiPlug şirketlerimizi kutlar…
San Francisco ElevatorPitch etkinliğinde büyük beğeni toplayarak 2. ve 3. seçilen Elba HR ve @ApiPlug'ı kutlarız! https://t.co/yJ8GvY8N2s
3 şirketimiz bu akşam "San Francisco Elevator Pitch"te ABD'deki ilk topluluk sunumlarını yapıyorlar. https://t.co/w754YXeyf6
RT @tjumpSF: T-Jump Accelerator Program Day 1. https://t.co/WmMv47loCW
RT @tjumpSF: @TeknoJump @VeraShokina https://t.co/p30G4cuwRT
RT @Basakke: @aktaylor @TeknoJump https://t.co/02IMb1jW6f
"If you're respectful, you'll get help in the US" @VeraShokina talks about tips&tricks to set up business in SV https://t.co/DgLpKXobnR
@aktaylor from @endeavor_global shared the investment style and environment in Silicon Valley with our companies. https://t.co/S5ZHVAyU38